Virtuálna pitevňa (Paulína Maškovičová IV.A)

14.11.2017 22:26

 

Už čoskoro v našich školách

V rámci týždňa vedy a techniky sme mali v pondelok 6.11. zaujímavú prednášku.  Keďže sa týkala technickej ako aj prírodovednej témy, prišlo veľa žiakov z oboch modulov.

Dôvod prečo ich prišlo tak veľa je jasný.  Virtuálna učebňa je ako vystrihnutá zo sci-fi filmu. Lenže vďaka bývalému študentovi nášho gymnázia, Milošovi Svrčkovi, sa fikcia mení na skutočnosť. Ešte ako študent na vysokej škole začal pracovať, spolu s ďalšími žiakmi, na aplikácii ktorá by pomohla pri štúdiu medicíny.

Netreba mať veľkú predstavivosť, ani chodiť do smradľavej pitevne, aby ste lepšie spoznali anatómiu ľudského tela. V budúcnosti si študenti len nasadia tieto špeciálne okuliare a budú si môcť prezerať kostičku po kostičke. Dokonca sa pri nich objavujú aj názvy, v angličtine aj latinčine.

Počas prednášky mal každý možnosť si ich vyskúšať. Po nasadení si futuristických okuliarov sme sa ocitli v miestnosti, učebni budúcnosti, kde sa uprostred vznášala ľudská kostra.  Po kostre sme sa „pohybovali“ pomocou touchpadu.

Svoj systém stále vylepšujú vďaka spolupráci s niektorými vysokými školami a spolupracovníkmi a firmami po celom svete. Chcú vytvoriť aj verziu na počítač, kde si budete môcť akoby chytiť časti tela vďaka podobnému senzoru ako má kinect. Tiež robia na verzii, kde sa bude dať pozrieť podrobná anatómia auta.

Budúcnosť učenia tak vyzerá vďaka šikovným, mladým Slovákom o niečo svetlejšie, zaujímavejšie.