Halloween a čo o ňom možno nevieš! ( Simi Dudonová II.B)

30.10.2016 18:39

Halloween ( z anglického "All Hallows' Evening") alebo u nás skôr Sviatok všetkých svätých si pripomíname 31. októbra až 1. novembra. Postupne sa zmodernizoval a stal sa prostriedkom mnohých reklám a obchodných ťahov. Tento pohanský sviatok má však korene až u starých keltských národov.

 

Magická noc Keltov

V minulosti sa Kelti v noci z 31. októbra na 1. novembra lúčili s letom, ktoré bolo zasvätené bohyni života a vítali knieža smrti Samhaina, ktorému patrilo zimné obdobie. Verili, že táto noc má magickú silu a duše mŕtvych sa vracajú na zem. Preto si obliekali rôzne desivé masky a maľovali si tváre, dúfajúc, že takto sa zapáčia zlým duchom a tí ich nechajú na pokoji.

 

Tekvica nahradila repu?

No a s Halloweenom sa neodmysliteľne spája vyrezávaná tekvica. S jej vznikom sa viaže taktiež zaujímavá povesť. Hovorí vám niečo legenda o lenivom sedliakovi Jackovi? Podľa írskeho folklóru bol Jack lišiacky sedliak, ktorému sa podarilo prekabátiť a dolapiť samotného diabla! Nakoniec sa s diablom dohodol, že ho prepustí iba pod podmienkou, že zariadi, aby sa Jack ani náhodou nedostal do pekla. Prešlo pár rokov a hriešnik Jack zomrel. Do neba ho však nevzali a do pekla ho diabol podľa dohody prijať nemohol. A tak dal diabol Jackovi žeravý uhlík z pekelného popola, aby mu svetlo pomohlo hľadať miesto na spočinutie. Jack vydlabal pôvodne repu, dal do nej uhlík a vydal sa na nekonečné túlanie svetom.

Iná, známejšia legenda hovorí, že Íri vyrezávali do repy tváre pripomínajúce lebky a sviečka vo vnútri mala odohnať nepokojné duše mŕtvych. Neskôr sa však na tento účel začali používať tekvice, pretože to vyznelo ešte pôsobivejšie.

Halloween dnes

V súčasnosti si ľudia najmä v USA tematicky ozdobujú svoje obydlia, deti oblečené v kostýmoch a maskách navštevujú okolité domy a pýtajú sladkosti a večer sa organizujú bujaré oslavy. Na Slovensku je však obdobie týchto sviatkov pokojnejšie a venované hlavne pamiatke zosnulých.

Zdroj://www.teraz.sk/magazin/historia-halloweenu-kelti/103869-clanok.html

Foto: Viki Makovcová II.B