Keď domáca úloha a prázdniny idú ruka v ruke (Viki Makovcová II.B)

13.04.2017 12:49

Túto situáciu pozná každý z nás. Je posledný deň školy, ty sedíš v lavici a myšlienkami si už úplne inde, plánuješ si všetky tie super veci, ktoré počas školy nestíhaš, ale samozrejme si nechávaš aj poriadnu rezervu na dospatie všetkého zameškaného. Zrazu tento tvoj rozvitý pochod myšlienok prerušia tie dve všetkými neobľúbené slová. Domáca úloha.

V tejto chvíli tvoj mozog dostáva šok a začína vlna protestov, ktoré sa tvojou mysľou šíria rýchlosťou kroku, akým ideš zo školy. Nanešťastie, tento nesúhlas nijako neovplyvní rozsah domácej úlohy, ktorú nakoniec aj napriek nesúhlasu tvojho mozgu v spolupráci s rukami budeš musieť vypracovať. Takže ti nezostáva nič iné len stopnúť fantazírovanie a počúvať čo si na tieto prázdniny budeš musieť pridať na zoznam tento krát.

Keď už máš dojem, že to skončilo a naladíš sa opäť na prázdninovú vlnu, prídu ďalšie hodiny a tvoje nadšenie opäť raz klesá a pomaly mizne aj s úsmevom na tvári. Po zvyšok vyučovania sa snažíš rozplánovať všetky povinnosti tak, aby si to robil priebežne počas prázdnin a aby si toho na konci nemal veľa.

Lenže keď zazvoní, všetky tieto naivné predstavy o priebežnom študovaní hodíš za hlavu a už len utekáš naproti tej krásnej slobode. Prvé dni si nenapraviteľný optimista a upokojuješ sa, že máš na školu ešte dosť času. Približne v strede prázdnin nastáva fáza, kedy už začínaš mať mierne starosti a pochybnosti, že to nestihneš a tak sa už už ideš do toho pustiť, ale znova sa nájde dôvod na odloženie povinností bokom a dávaš zelenú zábave.

Zrazu sú prázdniny fuč ako peniaze, ktoré si mal v peňaženke a zase všetko robíš na poslednú chvíľu. Všetky tie systematické plány, ako to zvládnuť a neodkrojiť z voľna sa ti zrazu premietnu pred očami a ty si opäť tam, kde si bol aj minule. Pôvodný význam domácej úlohy na prázdniny- precvičiť si učivo aby si to nezabudol a mal v tom dokonale jasno keď prídeš do školy zrazu mizne. Jediné čomu sa priučíš, je buď bleskurýchla komunikácia so spolužiakmi a následné opisovanie domácej úlohy, alebo druhá možnosť a to rýchly samovzdelávací kurz učiva, ktoré si mal už dávno ovládať. A tak sa história opakuje každé prázdniny a pôvodná myšlienka tých osožných domácich úloh ako aj nádej učiteľov že sme sa tomu cez prázdniny venovali je úplne preč.

text: Viki Makovcová II.B