Neformálne vzdelávanie so Stredoškolskou úniou Slovenska (Lucka Tomčányová kvinta)

28.12.2016 15:43

Stredoškolská študentská únia Slovenskaje občianske združenie poskytujúce neformálne vzdelávanie stredoškolákom z celého Slovenska. Členom sa môžeš stať aj ty, stačí ak prídeš na projekt!

Čo je hlavnou náplňou práce ŠUS?

  • Združujú žiacke školské rady

  • Učia to, čo nás v škole neučia

  • Hájí názory stredoškolákov

  • Zastupujú stredoškolákov

Zdá sa ti, že to neznie príliš zaujímavo? Ver mi, je. A ako! Stráviť víkend s aktívnymi, mladými a inšpirujúcimi ľuďmi je úžasné. Zistíš, že ťa bavia témy, o ktorých si netušil, že by ťa zaujali. Zistíš, že tu ťa ľudia neodsúdia naozaj za nič. Nikto sa na nič nehrá. Môžeš byť sám sebou, rozoberať veci, ktoré majú význam a popritom sa zabaviť.

 

 

PROJEKT

STAND UP FOR EQUALITY

 

Náš tretí projekt tomto školskom roku sa niesol pod názvom

STAND UP FOR EQUALITY. V dnešnej dobe je rovnosť menšín a migrácia jedna z najaktuálnejších tém. Prečo s ňou neoboznámiť aktívnych stredoškolákov, ktorých čaká budúcnosť v rôznorodom svete?

 

Priebeh eventu bol v duchu zaujímavých interaktívnych workshopov, kvízov, roleplay a prednášok.

V neposlednom rade sme si mohli vyskúšať, aké to je byť delegátmi a zastupovať názory štátov v Anglickom jazyku. Vžiť sa do role senátu a zistiť, čo obsahuje rozhodnutie o živote druhých, taktiež nie je na škodu!  Zahrať sa na fiktívnu krajinu - dozvedieť sa viac o fungovaní nášho právneho systému, ktorý určuje normy života.

 

Rozdelenie do skupín a pozícii súdu, obžalovaného a žalobcu, nám dopomohlo k pravdivému náhľadu do súdneho sveta - vďaka externistke Lucii Gavenčiakovej. Dostali sme možnosť spoznať medzinárodné súdnictvo a vyjadriť sa k našim vlastným zákonom, či k ich fungovaniu bez toho, aby nás niekto ovplyvnil alebo odsúdil.

A to je hlavná myšlienka tohto projektu. Náš svet je plný jedinečných ľudí. Ľudí, za ktorých sa musí niekto postaviť, rešpektovať ich - STAND UP! Ľudí, ktorí by mali mať rovnaké ľudské práva bez ohľadu na ich sociálne pomery. Bez ohľadu na to, kde žijú, ako žijú, akého sú pôvodu alebo vierovyznania, - EQUALITY. Čo ak to budeme potrebovať práve my?

Pochopili sme, aké je dôležité vzájomné rešpektovanie sa a oboznamovanie sa s ľudskými právami, so zákonmi štátu a s  vážnosťou utečeneckej tematiky.

 

Chceš sa dozvedieť viac o tomto združení, samotných projektoch a o tom akí ŠUS-kári naozaj sú? Utekaj na náš blog -> www.studentskaunia.sk

 

zdroje: www.studentskaunia.sk