O roztlieskavačkách, veľrybe a sendvičoch na matike - inerview s Norčou Halabrínovou z Ameriky:) (Rebeka Valábková)

25.10.2012 05:15

1.  Bývaš v rodine blízko pri oceáne?

Najbližšie mestečko s plážou je 20 minút, takže v podstate áno.

2.  Na facebooku máš odfotený chrbát veľryby v oceáne, je to fake?

(Haha, nad touto otázkou som sa smiala :D). Nie je to „fake“. Nie je to zvyčajné, vidieť veľryby z móla, ale koncom augusta boli celý týždeň veľmi blízko aj s delfínmi. Takže si viete predstaviť ten chaos a nával ľudí  na cestách. Dokonca bolo v správach, ako sa jeden starší pán člnkoval a veľryba ho podobrala zospodu. V pondelok bolo v správach, že na pláži, kde som sa kúpala, zabil žralok surfera. To je vždy riziko otvoreného oceánu...

3.  Čo je také typické americké?

Tu je všetko iné. Od správania, výchovy, cez jedlo, kultúru, tradície, školstvo. Avšak jedna vec, ktorá ma zarazila a ktorá je viditeľne iná, je návšteva príbuzných. California má okolo 37 miliónov obyvateľov čiže rodina zvyčajne nebýva blízko. Ľudia sú tu ústretovejší a milší, čo sa týka obchodných služieb. Nevyjdete z obchodu bez toho, aby vám nechceli pomôcť 10 ľudia. Vítajú vás s úsmevom a vždy sa opýtajú, ako sa máte a snažia sa s vami rozprávať. Keď kráčate po ulici, usmievajú sa na vás ľudia, ktorých ste v živote nevideli. Na Slovensku každý kráča s hlavou dolu a keď sa náhodou na vás usmeje niekto, koho nepoznáte, tak si o ňom hneď spravíte názor.

4.  Sú naozaj Američania tuční?

Ťažko sa baviť o celej Amerike, pretože je to veľmi široký pojem. Na západnom pobreží sa nestretnete s vysokou obezitou. Keďže väčšinu roka strávite v plavkách, tak sa tu ľudia veľmi starajú o to ako vyzerajú. A sú tu väčšie možnosti športovať. A surfovať. A plávať so žralokmi. :D

5.  Aký je ich obľúbený fast-food?

V mojej oblasti je veľmi obľúbené mexické jedlo. Takže asi fast -foody s mexickým jedlom. Fast-foody ako McDonald, Burgerking bývajú plné bezdomovcov, pretože tam je dostať lacné jedlo. Preto sa tam americká rodina nevyberie na spoločnú večeru. Hlavné a najväčšie jedlo je tu večera, nie obed. Večere trávia spolu, je to čas, kedy sa môžu po celom dni porozprávať. Vzhľadom na ich rýchly životný štýl, pracovať 7 dní týždenne a domrtva, niektoré rodiny radšej chodievajú do reštaurácií ako by mali tráviť čas pred šporákom.

6.  Sú roztlieskavačky a športovci najviac obľúbení, ako to vidíme v ich typických filmoch a seriáloch?

Rozlieskavačky vôbec nie. Tie sú každému na smiech, pretože... sú smiešne? Futbalisti asi áno. Aspoň si to myslia podľa výrazu ich tvárí. Ale sklamem baby. Sú tuční, veľkí a škaredí. „Populárnejší„ sú chlapci z tímu Waterpolo. Môžete si domysieť prečo.

7.  Mávate na tvojej škole zápasy, aké a ako často?

Piatkové večere patria futbalistom. Cez týždeň sú tenisové, volejbalové, vodné pólo. Onedlho začínajú basketbalové, vodné pólo pre baby, wrestling a iné. Športy sú rozdelené podľa období : jesenné, zimné, jarné. Takže podľa toho sú rozdelené aj zápasy.

8.  Akým spôsobom sa učíte v škole hrať na gitaru viacerí naraz?

Ja som si tiež nevedela predstaviť, ako sa ako čerstvý začiatočník naučím hrať na gitare medzi 40 ďalšími. Prebieha to asi tak, že prídeme na hodinu, sedíme v polkruhu na stoličkách, na začiatku ladíme a  potom nám rozdá papiere a hráme spolu. Cez test hráme po troch a počúva a podľa toho nás oznámkuje. Keď máme problém, každý učiteľ je tu pre nás cez obedňajšiu prestávku v jeho triede. Môžeme za ním prísť a on nám pomôže.

9.  Hrávaš v škole nejaký šport, príp. chodíš na nejaký krúžok? Aký?

 Robím cross country (cezpoľný beh). Je to beh cez mesto, kopce, takže pre mňa niečo nové a zaujímavé. Sezóna už pomaly končí, čo ma mrzí, pretože sme boli veľmi dobrá partia. Ale začínajú iné športy, tak uvidíme, čo sa rozhodnem skúsiť.

10.      Ako sa líši školské prostredie od toho nášho?

Čo sa týka techniky, sú asi o 30 rokov popredu. Na každej hodine používame techniku, vedecké učebne sú vybavené rôznymi prístrojmi, robíme veľa labákov. Každý učiteľ má svoju vlastnú triedu, takže si ju upraví podľa seba. Na hodinách môžeme jesť. Môj učiteľ matiky má každý deň pre svojich žiakov pripravené arašidové maslo-džem, takže si môžeme hocikedy spraviť sandwich. Môžeme počúvať hudbu, keď si robíme samostatné poznámky. Vo veľa veciach je školstvo iné. Nedá sa to ani porovnať a je to na dlhšie rozprávanie.