Od Lucie do Vianoc každá noc má svoju moc ( Simonka Luptáková I.A)

12.12.2016 14:21

Na tradície a zvyky by sa ani v tomto rýchlom svete nemalo zabúdať. Čo tak sa aspoň zopár dní zastaviť a zaspomínať si na tradície, ktoré slávili naši starí rodičia?

Lucia

Meno Lucia sa oslavuje 13. decembra. Na Slovensku, je Lucia zobrazovaná ako tajomná bytosť, najväčšia bosorka, ktorá je tak silná, že ju neusmrtili ani plamene ohňa, no v západnej Európe je považovanú za nositeľku svetla, oblečenú v bielych šatách, s vencom na hlave a horiacimi sviecami.

Tradície

Tento deň býval najhlučnejším dňom v celom roku. Ľudia v tento deň vyháňali zlé démonické sily hlasným búchaním hrncov, rozbíjaním črepín, hudobnými nástrojmi. Najviac na krížnych cestách, pretože práve tam sa údajne stretali strigy a bosorky.

V tento deň sa žena nemohla dotknúť chytiť vretena, preto ho radšej skrývali na povalu. Ľudia sa nemohli prechádzať po poliach, ani rúbať drevo v hore, pretože by ich postihlo nešťastie.

Dievčatá sa v tento deň obliekli do bielych šiat, zamúčili si tvár a chodili od domu, k domu. V každom dome pozametali, utreli prach, pavučiny a každému prstom nakreslili krížik na čelo.

Luciový stolček

Najznámejšou tradíciou bol práve tento stolček. Gazda na Luciu začal vyrezávať stolček. Vyrezávanie trvalo 12 dní, presne do Štedrého dňa. Každý deň spravil kúsok z neho, no nemohol použiť ani jeden klinec. Na štedrovečernej omši si naň sadol a mal vidieť okolo neho tancovať bosorky. Hneď potom musel vziať stolček a utiecť čo najrýchlejšie domov aby ho bosorky nechytili. Po ceste za sebou sypal šošovicu, mak, zrno aby to bosorky zdržalo.

Ľúbostné veštby

Medzi najznámejšie ľúbostné veštby patrili písanie mien nastávajúcich či veštba s jablkom. Dievčatá si napísali na 12 papierikov 12 chlapčenských mien. Každý deň spálili jeden papierik, bez toho aby vedeli aké meno na ňom je. Na poslednom papieriku bolo meno ich budúceho manžela.

Jablková veštba bola o tom, že si dievča každý deň odhryzlo z toho istého jablka. Na Štedrý deň po poslednom odhryznutí vyšli pred dom a meno prvého muža, ktorý okolo nej prešiel bolo meno jej nastávajúceho.

Pranostiky

V období od Lucie do Vianoc sa nezabúdalo ani na pranostiky. Každý deň tohto obdobia predstavoval jeden z mesiacov nastávajúceho roka. Podľa toho, aké bolo ktorý deň počasie, také malo byť aj v príslušnom mesiaci.

 

Text: Simonka Luptáková I.A