Oslavy strýca Štúra

09.11.2015 19:51

Oslavy strýca Štúra

 

Náš starý známy Ľudo Štúr by mal už dvesto rokov. Ktovie, čo by povedal na dnešnú dobu. Čudoval by sa, čo sa to s nami Slovákmi stalo. Samé anglizmy... No, asi by sa zmohol len na "facepalm" a povzdych: "Brávo, Ľudo, vytvoril si im jazyk a oni takto." 

Potom by sa nechal tetovať, nakúpil by si nejaké kárované košele a oženil by sa. Možno by si založil politickú stranu alebo by začal konkurovať novinám Sme, Pravda či Denníku N. 

          Poďme si teda očekovať nášho "strýca" Štúra.

 

Štúrov look

No kto by to bol na neho povedal. Štúr vždy nosil len trendy veci. K tmavému fraku šup bledé nohavice, vkusnú košeľu a šatku (ktorú mu vždy kolega uviazal). Jeho skvostná brada, ktorá dominovala jeho zovňajšku, si vyžadovala špeciálnu starostlivosť. V kapsičke mal vždy so sebou vosk, hrebienok a zrkadielko. Dokonca si raz za týždeň zašiel aj k barbierovi. V tejto dobe môže byť vzorom pre mnohých bradáčov.

 

Mladý rebel

Špekulácie ohľadom Štúrovej orientácie sú veľmi známe. A to len pre to, že svojim kumpánom  (na)r(i)adil, aby sa neženili. Popravde, Ľudo bol na tú dobu fešák. Miloval ženy a ženy milovali jeho. Podporoval manželstvo a rodinný život. Keby však nebol taký workoholik. Vážnu známosť bral ako prekážku v jeho kariére. Zrejme by mu vadilo, ak by sa svojej žene nemohol venovať na sto percent. Práca pre vlasť na prvom mieste, to isté chcel aj od kolegov. Nuž ale - toľkým srdciam nerozkážete. Jeho hrdosť to ťažko niesla. Hurbana odhováral od sobáša. Keď prišiel na jeho svadbu, vyhlásil, že ide na Hurbanov pohreb. 

 

Hejtoval Ypsilon

Na Ľudovíta nefrflite! Keby nebolo Hattalu, žiadny Ypsilon nie je. 

Sám Štúr povedal, že mu je Ypsilon nesympatický. Dokonca bol za to aby sa v minulom čase tretej osoby písala koncovka -U a nie -L. Bou som, videu som. Možno by mal Ľudo teraz problém na slovenčine s diktátmi.

 

Štúrov portrét u nás v škole 

Skúste sa niekedy zahľadieť na Štúrov portrét pri malej telocvični. Mňa vždy zarazia tie MODRÉ okále, ktoré sa na mňa dívajú (modrooký Štúr!). Nuž, asi sa v nich zneutralizoval ten oheň revolúcie. A o bledých, mierne svetlých vlasoch radšej pomlčím. Aj majster maliar si smie zmýliť farby.

 

Ľudo, bol si jednoducho pán. Vzburcoval si národ a doviedol ho k spisovnému jazyku. Tak ti prajem ja i celá naša redakcia všetko najlepšie k dvestým narodeninám!

 

P.S. A takto veľkolepo sa u nás na gympli, milý Ľudovít, slávilo Tvoje jubileum. Dievčatá v prekrásnych róbach spolu s chlapcami v oblekoch predviedli znešený tanec. 

Ľudové tance dodali celkovému vystúpeniu pravý slovenský šmrc. Rovnako i štramáci, ktorí sa postarali

o vznešený aplauz publika a všetci, ktorí sa podieľali 

na podujatí a postarali sa tak o príjemnú atmosféru slávnosti. 

 

Veľká vďaka patrí najmä pani učiteľke Krčmárikovej a Míkovej 

za zorganizovanie super vystúpenia. Ďakujeme! :)

 

Článok: Miška Gálová

Foto: Dominika Beličková