Pozeranie filmov cez vyučko (P.Maškovičová)

09.11.2015 20:17

 

Ako to beriete vy? Sú filmy skôr plus, alebo mínus na hodinách? Kde všade by sa dali pozerať?

Zatiaľ pozeráme filmy hlavne na Uak (Umení a kultúre). Teda pokiaľ nerátam suplovanú hodinu etickej či seriál Sherlock Holmes po anglicky. Ja osobne si myslím, že originál - anglický seriál/film je pre začiatočníkov dosť náročný. Našťastie bývajú aj s titulkami.

Titulky...
sú užitočným pomocníkom, keď nerozumiete pôvodnému jazyku a chcete vedieť, o čom film vlastne je. Problém je v tom, že sa ťažko sleduje dej, titulky a k tomu počúva, o čom vo filme hovoria.

Vždy, keď na umení pozeráme film, je to príjemná zmena. Nemusíme písať ako český žandári a ani sa báť skúšania. Teda zatiaľ. ;-) Ale čo ak to niekto začne zneužívať?


 

Čo ak niektorí súhlasia s pozeraním len preto, aby sa nemuseli učiť? A potom vyrušujú, rozprávajú sa alebo riešia niečo svoje? Je pravda, že aj ja si občas kreslím počas filmu. Ale je vedecky dokázané, že kreslenie pomáha udržať pozornosť na uzde. ;-)

Na akých hodinách sa dajú pozerať filmy?

Umením a kultúrou to začalo. Tam väčšinu pozeráme filmy v angličtine. Bezpochyby nám vylepšujú slovnú zásobu, výslovnosť... A možno by sa našli aj v nemčine. Dejepis by mohol byť tiež zaujímavejší (nie, že by už teraz nebol), keby sme si mohli pustiť vhodný film. Na fyzike, biológii a chémii by dalo pozerať zaujímavé dokumenty, keď už nie zdĺhavé filmy. Slovenčina - sfilmované knihy predsa! Tým, ktorí si nedokážu zapamätať obsah, by mohol pomôcť film. 

Záver?

Sú hodiny, na ktorých by sa filmy dali pozerať. Keby to bolo na mňe, určite by sme si nejaké sledovali. Páči sa mi to, lebo vďaka nim by bolo učivo oveľa viac zapamätateľné. Ale... našiel by sa čas na ich sledovanie? Napriek všetkým - či nudným, alebo zaujímavým filmom, cheers... 

Paulína Maškovičová, II. A