Pred objektívom (Nina Sobotovičová)

24.04.2013 21:23

 

Patríte k šťastlivcom,ktorí sa môžu popýšiť bezchybným vzhľadom takmer na každej fotografii ?

Alebo, práve naopak, s hlavou v smútku sledujete zákerné snímky zachytávajúce vašu osobu ,pretože sa vám opäť nepodarilo skryť pred najväčším nepriateľom- fotoaparátom ? 

Ak patríte do prvej zo skupín, srdečne vám gratulujem! Pokiaľ sa ale radíte medzi tých menej šťastných,verte mi, súcitím s vami.

Fotogenickosť skutočne nie je vlastnosť, ktorá bola nadelená do vienka každému z nás. Ak aj občas máte jeden z tých „pekných dní“ a pri pohľade do zrkadla pociťujete vytúženú spokojnosť, akonáhle sa rozhodnete svoju aktuálnu podobu zvečniť snímkou, akoby vašu tvár chytil neidentifikovateľný kŕč a vy si opäť uvedomíte, prečo ste sa doteraz snažili vyhýbať objektívu.

Občas pomôže nácvik. Skúste si natrénovať určitý výraz tváre, s ktorým ste ako tak spokojní, a potom ho už len nasaďte pri každom fotení. Nie je to veru žiadna odborná rada, ale nie nadarmo sa vraví, že topiaci sa aj slamky chytá. A s vami to predsa nie je také zlé. Netopíte sa, len túžite po fotografiách, ktoré budú môcť uzrieť svetlo sveta.

Niektorí ľudia aj napriek skutočnosti, že sú obdarení takmer dokonalým zovňajškom, jednoducho nemajú talent pózovať na fotkách ako profesionáli. Iní naopak dokážu svoje nedostatky (mnohokrát celkom početné) veľmi presvedčivo zamaskovať, a tak na snímkach vyzerajú ako z časopisu. Stretnutie s nimi tvárou v tvár býva však vďaka tomu celkom bolestné. Ja osobne sa stotožňujem s tvrdením, že v skutočnosti nie sme ani zďaleka takí dokonalí ako na fotkách, ktoré pridávame na sociálne siete, no nie sme ani takí škaredí ako na fotografii v občianskom preukaze.

Čo dodať na záver?.. Všetci vieme, že kvôli nevydareným fotkám sa svet nezrúti, no ak aj napriek tomu stále túžite nafotiť pár snímok, ktorými raz ohúrite svet, nevzdávajte to! Raz sa vám to určite podarí.