Prezuvky v škole - áno či nie? (Zuzana Tesková, III.A)

14.12.2011 14:33

Nenávidím prezuvky! Už od škôlky. Hoci to bolo dávno, dobre si pamätám tie minúty strávené v obchodoch. Malé, textilné papuče s bielou podrážkou mi pripomínajú všetky tie klamstvá, ktoré moja hlava vtedy vymyslela.

,,Tieto ma tlačia!“ ... ,,Tieto sú veľké!“ ... ,,Neviem v nich chodiť!“

Dôvod bol jednoznačný – nenávidela som prezuvky. A ako tak čas plynul, v tomto tvrdení som sa len utvrdila. Práve preto sa obraciam na vás, milí gympláci, s otázkou: Prezúvanie sa v škole – áno či nie?

 

Školský poriadok vraví, že žiaci sa majú prezúvať do zdravotne vyhovujúcej obuvi. Rovnako sa tam píše, že dievčatá si nemajú lakovať nechty, výstredne si farbiť vlasy a kopu ďalších, s vyučovaním nesúvisiacich, vecí. Tieto body obmedzujú možnosť vyjadriť svoj štýl resp. postoj navonok. Niet divu, že ich nikto nedodržiava. V čom je teda prezúvanie iné?

Jedna strana, na čele s profesormi tvrdí, že prezúvanie je nevyhnutné pretože:

1. Uľahčujeme tým prácu našim pani upratovačkám. Áno, to ako argument beriem. Samozrejme za predpokladu, že by toto pravidlo neplatilo len pre študentov.   

2. Byť celý deň v topánkach na von nie je zdravé.  Určite na tom niečo bude. No v mnohých zamestnaniach sa ľudia tiež neprezúvajú a sú tu.

3. Žiak si na prezutie môže doniesť akúkoľvek čistú obuv. Toto pravidlo budete v školskom poriadku len ťažko hľadať, no na škole to platí. Nemyslím si však, že je to chytrý ťah. S argumentom číslo dva je v rozpore, a keďže nie každý prizná v čom v skutočnosti do školy prišiel, jednotka je tiež odstavená...

A prečo to vôbec rozoberám? Pre niektorých prezúvanie nepredstavuje žiadny problém. Nadpolovičná väčšina našej školy sa vôbec neprezúva. Iní si to nemôžu dovoliť lebo nechcú mať problémy s profesormi... A preto sa obraciam na vás. Myslíte si, že tento bod v školskom poriadku má opodstatnenie? Je prezúvanie podľa vás nevyhnutné?

Zuzana Tesková III.A