... radšej knihu (Nina Sobotovičová III.B)

12.01.2013 16:15

Príichádzam domov. Unavená a odhodlaná okamžite zaľahnúť do postele, konečne zrelaxovať po namáhavom dni. Niekedy okamžite zaspím, inokedy si potrebujem na chvíľu odbremeniť myseľ dobrou hudbou a inokedy zasa...čítam.

Čítam často a rada. Ak ma kniha zaujme, nedokážem sa od nej odtrhnúť, dokiaľ ma prostredníctvom pútavého deja neprinesie až na poslednú stránku. Sú dokonca knihy, ku ktorým sa po prečítaní jednoducho musím vrátiť a zahĺbiť sa do ich stránok odznova.

Televízia a internet sú plné reklám, ktoré sa človeku neraz nepríjemne vnucujú. Vnucujú sa mu natoľko, že by pred nimi najradšej ihneď zutekal. Knihy sú iné. Neprenasledujú nás, nepropagujú nič iné okrem vlastného obsahu a práve to ich podľa mňa robí výnimočnými. Je naozaj ohromujúce , ako nám umožnia rýchlo vkĺznuť do deja a zžiť sa s postavami. Rozvíjajú našu fantáziu, veď záleží len na nás, ako si dokážeme vybaviť jednotlivé situácie, ktoré sa nám snažia tak detailne vykresliť. Sú tu pre nás, čakajú, kedy po nich vztiahneme ruky a ony nám budú môcť vypovedať niečo zaujímavé. Nenechávajme ich teda čakať príliš často, ukracovali by sme samých seba o pôžitok, ktorý nám knihy poskytujú.