Rýchle jedlo

27.09.2013 00:00
Rýchle autá, najrýchlejší optický internet a v neposlednom rade, rýchle občerstvenie. Prišla nová doba, zrýchľuje sa životné tempo a v dôsledku toho sa zdá, že na všetko máme menej času. Dokonca aj na jedlo.
Doslovný preklad anglického -fastfood- je vlastne "rýchle jedlo", čo samo o sebe naozaj neznie veľmi vábne.
Pamätám si však na hodinu slovenského jazyka niekedy z prvého ročníka , keď nám pani profesorka vysvetľovala pôvod a význam anglických slov.
"Určite viete, že sme prebrali veľa slov od iných národov, tak napríklad anglický výraz -ham and eggs- v preklade znamená rýchle občerstvenie. Chápete?! HAM-AND- EGGS, to znamená rýchle občerstvenie ! " My sme sa zasmiali, profesorka sa potešila našej dobrej nálade a pokračovala vo výklade. Svojím spôsobom mala aj tak vlastne pravdu.
 
No vráťme sa späť k podnikom, akými sú McDonalds, KFC, Burger King a mnoho ďalších. Médiá dennodenne prinášajú alarmujúce informácie o produktoch, ktoré sú bežne dostupné vo vyššie uvedených podnikoch. Kuracie nugetky s 0% podielom kuracieho mäsa, kalorické burgery bez akejkoľvek nutričnej hodnoty...takto by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho. Napriek tomu sa tieto podniky stále tešia vysokej návštevnosti. Niet sa čomu čudovať. Nie všetci si totiž môžu dovoliť zahnať hlad jedlom z reštaurácie, kde len denné menu stojí minimálne 7 eur. Fastfoody sú teda často nielen rýchlejším ale aj ekonomickejším riešením. Ak tam zablúdite zopárkrát do roka, nič hrozné sa nedeje. Horšie je to so "stálymi zákazníkmi", ktorí len čo otvoria dvere, dostanú na umelohmotnej tácke naservírované "jedlo", pretože obsluha už dôverne pozná ich chúťky. Neviem ,čo je smutnejšie. Či pohľad na zaobleného pána pri pulte, jeho nadúvajúce sa líčiská pri prežúvaní stravy z mastnej ponuky alebo vtieravé reklamy fastfoodových podnikov v médiách (niežeby iné reklamy neboli vtieravé). Myslím si však, že každý jeden stravník v spomínaných zariadeniach si je vedomý toho, do akej miery sú ponúkané jedlá (ne)vhodné na konzumáciu. Ľudia vážiaci si svoje zdravie si po odchode z domu radšej zoberú malú a zdravú desiatu, len aby neboli nútení zakotviť v jednom z fastfoodov. Alebo si z času na čas dovolia obed či večeru v reštaurácii, kde obsluhujúci personál nenosí na hlavách červené šiltovky.