Som zmätená. Kto mi teda donesie darčeky? (R.Valábková)

21.11.2013 19:20

 

 

Americkí krpci majú opoveď na túto ťažkú filozofickú otázku: „Santa Claus!“ Urobia všetko preto, len aby mohli uvidieť „skutečného“ Santu. Otravujú rodičov, dokým ich za ním nezoberú do miestneho obchodného centra.

Správny obchodník si starostlivo zaobstará svojho vlastného tlusťocha, ktorého navlečie do bordovej kombinézy. Treba si uch zarezervovať čo najskôr, lebo zostanú už len kostnatí vycivený mladíci, ktorí nepotrebujú jablko, aby mali ohryzok. Pri takýchto zúfalých týpkoch, ktorí si chcú privyrobiť, musí podnikatel zainvestovať do vypcháviek alebo vankúšov.

Na uliciach sa v decembri záhadne objaví nadmerné množstvo bezdomovcov. To sa k tým „právoplatným“ homlesákom dočasne pripojili tisícky bielobradáčov.

Teraz už viem, že deti skutočne potrebujú školu a dokonca aj matiku! Totiž veriť, že je len jeden Santa Claus, ktorý za jednu noc obehá celé Spojené štáty a to dokonca pochádza zo Severného póla, je tak absurdné až sa to zdá normálne. Viem, deti uveria všetkému, čo sa im povie. Je to milé a podobne,  no potom sú zbytočne naivné.  

Sadajú si na kolená zamestnancovi s vypchatým bruchom a bradou na gumičke a prosia ho, aby k nim prišiel. Zatiaľ čo mu opisujú ako ho zbožňujú, on si nenápadne vyhŕňa červený rukáv, pod ktorým má hodinky.

Tie väčšie deti by si mohli začať spájať isté skutočnosti dokopy. Veď už pomaly od novembra sa dá na uliciach bežne stretnúť dvoch, troch kostýmových Santov naraz. Čo si vtedy asi tak myslia malé američaniatka? Ako im to zdôvodnia rodičia?

„To sú Santovi príbuzní“ alebo „Santa sa vie klonovať?“ Podľa mňa im povedia, že toto sú len kostýmy a pravý Claus príde až v deň V(ianoc). No ako otestujú, či je u nich doma „ten pravý“? Skúšajú mu odtrhnúť bradu či čiapku? Neviem, ale takéto situácie môžu byť zaujímavé.

Každopádne, Santa Claus vznikol ako reklamný dedko buď pre Coca-colu alebo pre iný presladený umelý nápoj.

Britské Vianoce sa okrem prízvuku vianočných kolied líšia tým, že im nosí darčeky Father of Christmas (otec Vianoc).

Christkind je ešte celkom znesiteľné a vysloviteľné nemecké pomenovanie nosiča darčekov.

Ako nám všetkým v divadle objasnila Nastenka, v Rusku rozdáva radosť  a hlavne darčeky Dedo Mráz.

Neviem si predstaviť Vianoce bez snehu, ale na Hawaii ich prekvapivo tiež oslavujú. Malí Hawajčania sa tešia na Kanakaloka.  

Na Slovensku je to oveľa jednoduchšie. Ježiško nie je zmiešaný so sv. Mikulášom ako to urobili iné krajiny.

 Síce ešte nie je vyriešená otázka ako novorodeniatko dokáže rozniesť dary všetkým Čechom aj Slovákom, ale vždy to s pomocou rodičov nejako zvládne. Slovensko si zachováva kresťanskú tradíciu, čo je celkom sympatické. Ani ateistom sa neprieči rozprávať, čo im tento rok Ježiško prinesie.

Príde chvíľa, keď deťom potvrdíte „vianočnú pravdu“ a im konečne budú dávať zmysel zabalené hračky, čo našli v spálni pod posteľou.

Na Vianoce si pripomíname narodenie Ježiška, takže pre slovenské deti nie je ťažké zmieriť sa s tým, podstata ostáva tá istá. No Santa musí deti neskutočne miasť, veď on v podstate nezohráva počas sviatkov žiadnu dôležitú rolu.