Stužková alebo výlet? (Úvaha Terezy Hilkovičovej z III.B)

07.10.2014 23:16

V posledných rokoch sa na stredných školách rozmohol trend Výlet namiesto stužkovej.
Študenti tvrdia "nebudem mať stužkovú v tom plesnivom kulturáku", "je to hrozne drahé a ešte si treba kúpiť šaty a iné veci", "za tie peniaze pôjdem radšej na týždeň k moru". 
Áno, je pravda že je to možno zbytočne predražené a týždeň pri mori znie lákavejšie ako jedna noc v kultúrnom dome. Ale pozrite sa na to z iného uhla pohľadu. Veď predsa:

 

"Navždy sa zachová v pamäti stužková
keď si sa nesmelo,
choval tak dospelo, až si sa čudoval,
tá naša stužková."

 

Stužková je podľa mňa významný večer, ktorý by nemal chýbať v živote žiadneho stredoškoláka. Všetka tá dôležitosť pri ceremoniálnej časti, trápne pocity pri robení programu a odviazanosť so všetkými svojimi spolužiakmi. Dohromady to vytvára nezabudnuteľnú atmosféru, ktorá sa už nikdy nezopakuje. Nech by ste robili čokoľvek, už nikdy to nebude ono.

Predstavte si ako v šatách a v oblekoch stojíte vo vestibule, vítate svojich kamarátov, odprevádzate na svoje miesta vašich učiteľov a rodičov. Keď sú už všetci usadení, môže začať nástup. Pomalým, slávnostným krokom sa so svojim tanečným partnerom blížite k pódiu, kde sa nastúpite do polkruhu, z ktorého vás budú vyvolávať na stužkovanie. Z reproduktorov sa ozve vaše meno. Vystúpite z radu a idete si pre stužku. Všetky oči sú na vás, kamaráti z balkóna pískajú a tlieskajú, akoby sa objavila nejaká celebrita. Váš triedny, zástupca a riaditeľka vám podávajú ruky, vy sa naposledy ukloníte a zaradíte sa naspäť.
A teraz si predstavte, že namiesto stužkovej ste išli niekam na výlet. Povedzme, že cestujete 24 hodín v autobuse, prípadne ste mali šťastie a idete lietadlom. Počas cesty  v autobuse býva zábava, aj keď sa môže stať, že vás bude bolieť zadok. Po príchode na miesto sa celí nadšení začnete ubytovávať, rozdeľovať si izby, postele a vybaľovať sa. Prvý deň je relaxačný, veď predsa po takej "vyčerpávajúcej" ceste si treba užiť trochu zábavy. A na druhý deň príde stužkovanie, väčšinou na pláži alebo na nejakom historickom mieste, ideálne s pekným výhľadom. Dievčatá v elegantných letných koktejlkách a chlapci aspoň v košeliach sa nastúpia, učiteľ rozdá stužky a tým sa stužková skončila. Ďalej je to už len dovolenka.
Ja osobne by som radšej chcela stužkovú ako výlet. Chcem mať peknú spomienku (a aj fotky) na večer keď sa z dievčat stanú dámy a z chlapcov páni. Na večer, ktorý vás núti rozmýšľať nad tými krásnymi krátkymi štyrmi rokmi.
A keď budem chcieť výlet, tak tam pôjdem na dovolenku a nie na stužkovú.