STUŽKOVÁ V KD VS VÝLET!

08.03.2016 00:06

 

Tradičná stužková či útek za dobrodružstvom? Zážitok sa stáva zážitkom, pretože je výnimočný vďaka ľuďom, ktorí ho s nami zdieľajú. V konečnom dôsledku - závisí na mieste? Spomienky, výpovede a názory našich tohtoročných maturantov a ich triednych učiteľov. 


                       1. STUŽKOVÁ V DOME KULTÚRY V SEREDI ---> OKTÁVA:

 

Ale nehádali sme sa...až tak moc

    Na naplánovanie takej veľkej akcie, ako je stužková, je treba hlavne robiť kompromisy a využívať našu vysnívanú demokraciu - vládu väčšiny. Tak si prečítajte, aké najväčšie rozhodnutia treba spraviť, čomu sa radšej vyhnúť a aké trapasy sa podarili nám – tohtoročnej oktáve.

,,Mať stužkovú či výlet?"

Síce nás prehlasovali tí, čo chceli namiesto milej slávnosti vycestovať, ku konečnému rozhodnutiu nám však pomohla triedna, ktorá bola tiež za tradičnú stužkovú.

„A to mám platiť 200 eur + šaty a doplnky len na jednu noc?" pýtajú sa mnohí a dopĺňajú, že tie peniaze dajú radšej za výlet do zahraničia.

Lenže cestovanie so spolužiakmi, obzeranie si pamiatok, plávanie v mori, či ponocovanie s kamarátmi vám určite nenahradia tie mesiace spoločnej prípravy programu, skúšania v kulturáku a realizovania spoločných kreatívnych nápadov. No a potom, keď už všetci umytí a krásni stojíte pred svojimi rodičmi a ďakujete im, určite si nepovedia, že radšej by videli vaše fotky z výletu...

Spojiť sa s inou triedou...?

Mali sme možnosť ušetriť na sále a výzdobe tým, že by sme si stužkovú spojili so 4.A. Sme radi, že sme to nespravili, pretože je ťažké už len to, aby sa zhodlo 18 ľudí, ktorí sa poznajú, nie sa dohadovať ešte s ďalšími, ktorí majú úplne inú predstavu. 

 Zopár rád...

    Buďte originálni – snažili sme sa vymyslieť čo najviac vlastného, nezvyčajného a hlavne čo najmenej opakovať! Natočili sme vlastné videá, vymysleli vlastné taneky, choreografie a scénky. sme si však uvedomili, že to za hádku nestálo.

    Robte kompromisy – musíte si stáť za svojím, ale iba dovtedy, dokým vás neprehlasujú. Je dôležité mať svoj názor, ale dôležitejšie je vedieť sa prispôsobiť, aj keď vás to naozaj štve. Každý z nás musel na slávnosti pretrpieť niečo, čo sa mu najskôr nezdalo. Neskôr sme si však uvedomili, že to za hádku nestálo.

    ,,Keby som si to neprežila, neverila by som, že toho môže byť tak strašne veľa. Ale poviem vám - je to nenahraditeľný pocit, keď program – scénky, hudobné čísla, tance, či hocičo iné, hráte na skutočnom javisku. Takisto sa s tým spája zmätené pobehovanie v zákulisí s neustále opakovanou vetou „aké číslo ide teraz?“, okorenenou vždy inou nadávkou.  Nie je to ples ani párty. Je to o vás a vašej triede, o vašich vzťahoch, o srande, kreativite a vynaliezavosti. Možno sme počas niektorých čísel hlasným šepotom DJ prosili, aby rýchlo vybral a pustil nejaký podmaz, alebo sme nemali zapojené repráky do notebooku, či nie všetci stihli prísť na javisko načas, ale to všetko k tomu patrilo. Nakoniec našu snahu veľa ľudí ocenilo smiechom, potleskom, či pochvalami, že to bola najlepšia stužková, na akej kedy boli."                                                                                                                                       Rebeka, oktáva                                                                                                                                                                                                          

...ďalšie rady:

Užite si každú chvíľu - aj plánovanie, ale hlavne celú slávnosť a program – ubehlo nám to tak strašne rýchlo, že nebudem veriť, že už to mám za sebou, kým neuvidím video!

Skúste sa nehádať – my sme si mysleli, že sa budeme hádať tak veľmi, ako žiadna iná trieda pred nami. Mýlili sme sa. Ako celá trieda sme sa hádali len 2-krát a to iba pri zásadných rozhodovaniach. Potom sme mali menšie „babské nezhody“, ale s tým sa rátalo... Inak sme sa vždy dohodli rýchlo a bezbolestne – chalani sa väčšinou o nič nezaujímali a len naslepo zdvíhali ruky.

 

,,Tá naša stužková... :D Stužková bola zatiaľ najväčšia zábava v mojom živote. Super kolektív, super kameramani aj super DJ. Na našu stužkovú budem spomínať ešte veľmi dlho.. A prisahám, že na konci roka budem plakať, keď sa budem lúčiť s mojimi najlepšími kamarátmi."                                                                                                                                                                                                                                    Matej, oktáva

,,Naša stužková bola úžasná. Síce by sa tam dalo pár veci vylepšiť, napr.viac rodičov sa mohlo zapájať do zábavy... ale inak zážitok na celý život!“

                                                                                                                  Zuzka a Veronika, lV.A

 

                                                                                                            článok a fotky: Rebeka Valábková, oktáva

 

                                                       2. STUŽKOVÁ V BARCELONE --->  4.B

 

Vzdali sme sa tradícií?

Už nie je tajomstvom, že sme my, štvrtáci béci, vymenili jeden večer stužkovej slávnosti za výlet do horúceho Španielska, konkrétne do Barcelony. Nešlo nám len o to, zažiť niečo netradičné (lebo i samotná stužková bola pre nás len neprebádaná  voda), ale hlavne zmeniť jeden večer na rozmanitú škáru zážitkov a predĺžiť a obohatiť si koniec letných prázdnin, keďže z Bratislavy sme odlietali v posledný augustový deň. Prvé dni školy, zatiaľ čo iní už usilovne písali rozvrh na nasledujúci rok na našom gympli, sme sa my bezstarostne slnili pod morským slnkom. Barcelona je jednoducho úžasná. Famózna a divoká zároveň. Už len pri samotnom počutí slova ,,Barcelona" sa mi samovoľne tiahnu kútiky pier do úsmevu a spomienky rozprávajú samy za seba (Veronika). Nie len fakt, že sme sa  v nej ocitli po prvýkrát ako 18-roční (okrem iného oslávili aj spolužiačkine 18.narodeniny), nám zaručoval nenahraditeľný výlet, ale najmä to, že pocit voľnosti, bláznovstiev a spoločných chvíľ nás robili tak šialene ,,nedospelo dospelými".

 

...či to ľutujeme?

Možno sa pýtate či sme oľutovali svoje rozhodnutia - po čase, keď sme sa znovu usadili do školských lavíc alebo dokonca počas toho momentu, ako sme obdivovali stužkové našich rovesníkov a všetka eufória z nás už dávno opadla. Za seba (Dominika) môžem s istotou povedať, že nie. Aj keď to znie ako klišé, naozaj nám zostali spomienky, na ktoré nikdy nezabudneme.  

Rada na záver:

Vyberajte to, čo je vášmu srdcu blízke, aby ste neskôr neľutovali. Ak vás to predsa len ťahá kamsi ďaleko od domova, za novými zážitkami a nezabudnuteľnou atmosférou - áno, celkom inou, akú by ste zažili v kultúrnom dome, tak verte, že vaše rozhodnutie bude určite to správne...

,,Nikdy by som to nevymenila za normálnu stužkovú. Zažili sme tam toľko pekných zážitkov... Krásnych 5 dní pri mori, nové miesta... nikdy na to nezabudnem."                                                                                                                                                            Lucka, lV.B   

 

Ola, Barcelona! ;-) 

                                                                                             článok : Dominika Ježová a Veronika Greinerová, 4.B

                                                                                             fotky: Lenka Beluská a archív 4.B

 

Opýtali sme sa našich triednych učiteľov... čo oni na to?

 

p.uč.Šupová (v Dome kultúry so 4.A): ,,Osobne považujem stužkovú slávnosť za ten najkrajší spôsob, ako rodičom i učiteľom poďakovať za pomoc a podporu. Ak je celá stužková dobre a poctivo pripravená, ak si žiaci uvedomujú mieru zodpovednosti, vykúzlia v sále nenapodobiteľnú atmosféru a v srdciach nenahraditeľnú spomienku, ktorej navždy patrí úsmev na tvári. Ak si nebudeme zachovávať tradíciu stužkovej slávnosti, odoprieme si tento nádherný pocit."

 

p.uč.Cesnek (v Barcelone so 4.B):  ,,Vieš, škola je známy trojuholník vzťahov: učiteľ-žiak-rodič. Hlavnou úlohou triedneho učiteľa pri stužkovej slávnosti je odovzdať vám maturitné stužky a povedať pár múdrych slov, povzbudenie, rady do života... Toto sa dá aj na Honolulu, v Paríži, v Barcelone či v Dome kultúry v Seredi. Aj keď priznávam, že lepšie sa mi ich pripínalo na romantickom mieste v Barcelone, i keď ako rodič by som bol za klasiku Sami si porovnajte - toľko zážitkov za tú istú sumu a byť tak intenzívne spolu 5 dní alebo jeden večer? Ako učiteľ vravím jednoznačne ÁNO, ale ako rodič  skôr NIE."