Súčasť teba (D. Ježová)

05.03.2015 11:53

Umenie pre mňa znamená veľa a myslím, že pre každého z nás, i keď to tak možno na prvý pohľad nepôsobí.  Len čo si vybavím tento nekonečný pojem možností , neviem o ktorú skôr zakopnúť.  Umenie sa totiž skrýva snáď vo všetkom. Umenie žiť, umenie dôverovať, umenie nikdy sa nevzdávať a vždy napredovať.foto: R. Valábková

Väčšina mladých ľudí si pod pojmom umenie predstaví Mozartovu symfóniu či zarámovaný obraz, ktorý ich v múzeu počas školskej exkurzie zaujal menej ako mucha na stene.  S takýmto druhom umenia sa vôbec nestotožňujú, ale pritom si nevedia predstaviť deň bez počúvania hudby. Čmáranice po laviciach, túžby, sny. Čo iné, ak nie fantázia, je umením?

Koľkí z nás sa denne približujú umeniu a ani to len netušia. Každý ho nevie vytvárať, ale v mnohých z nás prebýva zanietenie, ktoré nás napĺňa a ktoré sa stáva našim vlastným umením.

Preto považujem umenie za veľmi podstatnú časť života. Nielenže ľudí zbližuje, ale aj obohacuje. Láska k umeniu je vlastne aj láska k životu, pretože umenie vystihuje všetky jeho hodnoty.