Tajomstvo Veľkonočných vajíčok (Paulína Maškovičová IV.A)

02.04.2018 19:05

  V dávnoveku ľudia považovali žĺtok za symbol slnečného božstva a vajíčko všeobecne za symbol znovuzrodenia.

  • V mytologických predstavách rôznych kultúr možno na vajce natrafiť veľmi často, prostredníctvom tzv. kozmického vajca, z ktorého vznikol celý svet.

  • Napríklad fínske mýty hovoria, že na začiatku bolo iba more a na jeho hladine ležal mág s vystrčeným kolenom (asi vegetil). Na jeho kolene zniesol okolo letiaci vták vajce. Chcel ho tam aj vysedieť, ale mág sa pohol, vajce spadlo do vody a rozbilo sa na dva kusy. Z jeho hornej rozbitej časti vznikla nebeská klenba a z dolnej zem a svet ľudí.

Zaujímavosť: Prečo na Veľkú noc farbíme vajíčka?

  • Legenda o Márii Magdaléne: Oznámila rímskemu cisárovi Tiberiovi, že Kristus vstal z mŕtvych. Tiberius jej odvetil, ,,Skôr by vajce zmenilo farbu, než by to bola pravda." A ako na just sa vajce sfarbilo dočervena. A tak vzniklo ďalšie vysvetlenie prečo na Veľkú noc maľujeme vajíčka.

  • Podľa istej ukrainskej legendy má farbenie vajec priam výnimočný význam. V legende sa hovorí: V ďalekej jaskyni dodnes prebýva stelesnenie zla, strašná príšera, ktorá je dvanástimi reťazami pripútaná o skalu. Zo svojho zajatia posiela raz do roka medzi ľudí sluhu, ktorý jej po návrate musí odpovedať na 3 otázky - Žijú ľudia v mieri?

- Majú deti v úcte svojich rodičov?

- Maľujú ľudia stále veľkonočné vajcia?

Ak sluha odpovedá kladne, príšera zúri, jej sila slabne a reťaze ju spútajú ešte tuhšie. Ak totiž, podľa legendy, ľudia žijú v mieri, vážia i rodičov a maľujú vajíčka, príšera ostane pripútaná kde je.

Ak však raz sluha odpovie na všetky otázky záporne, beštia získa voľnosť a chopí sa krutovlády nad zemou.

Význam farieb:

Ani výber farieb nebol náhodný. Základom reči, ktorou k nám vajíčka prehovárajú, je teda farbenie a krášlenie.

Červená - siahali po nej tí, ktorí chceli svojou kraslicou vášeň a vitalitu. Červená vždy zohrávala kľúčovú úlohu v ľúbostnej mágii a dodnes sa spája so silou, mladosťou, láskou a krásou (čistá Bátorička, že). Zaháňa negatívne sily a ochraňuje pred uhranutím (uhranúť - podľa predstáv poverčivých ľudí ublížiť, uškodiť niekomu ostrým pohľadom)

Žltá - evokovala slnko, obilie a med, čiže hojnosť, sýtosť a bohatstvo.

Zelená - vyjadrovala radosť zo znovuzrodenia, nový rast a sviežosť. Zelené vajce znamenalo pre obdarovaného pritakanie jeho nádeji, prísľub či ponuka na zmier.

Fialová - ak chlapec dostal fialové vajce s prímesou výbušnej červenej a chladnou modrou (farbou odrieknutia) v reči kraslíc to znamenalo, že si musí na dievča ešte počkať.

Farbenie vajíčok má teda viac významov. Nie je to len výmysel starých mám. A navyše kraslice sú pekné. A keď už kvôli ničomu inému, tak aspoň kvôli tej hore uvedenej príšere sa ich zíde zdobiť. Človek nikdy nevie.

Zdroj: Denisa Fulmeková - Magická sila sviatkov