Ťapákovci (Klaudia Jakubovská II.A)

27.11.2017 14:03

 

      „U Ťapákovcov chlapi postávajú po dvore a nemôžu striasť zo seba zimnú lieň. Nemôžu sa nahútať, či ísť započať oračku dnes, či nie. Role síce túžia za pluhom – no nie je piatok, ale streda. U Ťapákov však odjakživa nezačínali práce v iný deň.“  B.S. Timrava: Ťapákovci  

    

     Kto z nás by nepoznal novelu Ťapákovci od Boženy Slančíkovej-Timravy? Asi každý žiak sa stretol s týmto dielom pri povinnom čítaní. Divadlo Jána Palárika v Trnave prinieslo novšie divadelné spracovanie. A my sme boli pri tom!      

     My, žiaci 2.A,sexty a oktávy, sme sa dňa 17.10. zúčastnili na divadelnom predstavení Ťapákovci, režírovanom mladým a talentovaným absolventom VŠMU Matúšom Bachyncom. Predstavenie sa nám veľmi páčilo. Režisér nechal v diele aj pôvodnú reč a znaky, ktoré používala Timrava, ale zároveň pridal vyjadrovanie podobné súčasnému, vďaka čomu bolo dielo pochopiteľnejšie aj pre nás mladých.

       Taktiež vtipne zobrazuje lenivých Ťapákovcov a Iľu, ktorá chce ich staré zvyky meniť a priniesť do rodiny život, takže divák sa nenudí. Veľmi sa nám páčilo, že dielo ukazuje skutočný život a to nie len v minulosti, ale aj ten súčasný a aj výkon hercov, ktorí sa vžili do svojich rolí, a tak nám priblížili Ťapákovcov nielen ako skupinu, ale aj ako jednotlivcov. Najmä herečka Ingrida Baginová, ktorá hrala Zuzu, priniesla do hry humor a rozveselenie v smutných scénach. Ale aj Marta Maťová, ktorá veľmi autenticky stvárnila utrpenie Anče Ťapákovej.

     Ďakujeme, že sme sa mohli zúčastniť na tomto predstavení a odporúčame ho aj vám.