Tohtoročná zima: Otužilci v miestnom kempingu

05.04.2016 23:50


Naši zimní plavci...
 

Nie všetci sú také zmrzliny!

   V poslednej dobe sa pri Váhu objavuje skupinka ľudí. To nie je až také divné, keďže je tam kemping. Ide však o to, že si tam pobehujú v plavkách. Nemusíte sa báť, neutiekli z blázinca ani neprišli z inej planéty... Sú to otužilci.

Presnú definíciu nepoznám... sú to proste ľudia, čo sa rozhodli plávať v ľadovej vode, sprchovať sa v studenej vode a behať v mínusových teplotách po vonku v plavkách.

    Existujú rôzne typy otužilcov. Tí extrémnejší plávajú bez kúpacích čapíc či rukavíc. Ale nič nezakazuje ich používať. Len si to predstavte... Vonku mrzne, okraje Váhu sú zľadovatené, oni sa akoby nič prezlečú do plaviek a vlezú do vody.

Len tak si tam plávajú, kým stromy sú pokryté snehom... idylka. Keď vylezú na breh červení ako papriky, idú si zabehať... potom je najlepšie si šupnúť teplý zázvorový čaj. 

 

Aj takéto príspevky sa bežne objavujú na stránke seredských plavcov:

 

,,Teplota vody +1,6°C, Teplota vzduchu -1,5°C, Slnečno, ale chladno . Plávanie na 700 metrov.“

,,Niektorí naši členovia pôjdu plávať do Dunaja. Držíme palce.“

 

Vieš, prečo si otužilci nalievajú po vylezení z vody čaj len do polky pohára ? Lebo sa tak trasú, že by ho porozlievali.

Vyzerá to síce nevinne, ale zimné plávanie je extrémny šport. Má však veľmi pozitívne účinky na zdravie, možno vyzdvihnúť viacero benefitov. Pokiaľ by ste si to ale chceli skúsiť, určite sa poraďte so skúseným otužilcom. Alebo sa príďte na nich rovno pozrieť! :-)

 

Článok: Paulína Maškovičová II.A

Fotky poskytli: FB stránka Seredský spolok zimných plavcov