Učivo v hrsti? (Veronika Greinerová, Dominika Ježová, III.B.)

14.03.2015 20:47

                                                            

Znovu ten istý deň. Tá istá hodina - a možno aj iná, veď tu je to vlastne jedno. Tie isté tváre a na nich rovnako unavené výrazy. To isté učivo, len s trošku inou obmenou, ktoré vyučujúci opakuje rok čo rok. Niekedy len mrkne na názov preberanej témy a trieda je dovedená do inej sféry, kde atlasy vyletujú spod lavíc a odborné výklady nás oblapujú z každej strany.

foto: K. Valábková

Možno si ohúrený a možno ťa ani neprekvapí, keď to jednoducho nejde do hlavy. Len si frustrovane povzdychneš, hodíš učebnice do tašky a vymeníš ich za druhé. Aj tak nad tým budeš musieť stráviť doma najmenej hodinu, veď to už poznáš...

Skutočne by to tak malo byť? Nemali by sme domov odchádzať skôr s nadšením ako s plnou hlavou povinností na ďalší deň? Naši starí rodičia, dokonca i rodičia majú celkom iné spomienky na ich školské roky. Tí, ktorých to zaujímalo, sa učivo naučili počas hodín, a tak boli viac nápomocní v domácnosti. Avšak je pravda, že doba bola kedysi iná ako dnes. 

Ako sa teda viac sústrediť na hodinách a tým skrátiť hodiny domácej prípravy? Treba nájsť rovnováhu, lebo nie vždy je na vine len učiteľ a nie vždy sú len nesústredení študenti.