V inej galaxii, v inom čase...(Paulína Maškovičová IV.A)

14.12.2017 23:12

Nový diel Star Wars sa blíži. Fanúšikovia si už chystajú svoje tričká. Ale ešte predtým než sa rozbehnete do kín pripomente si čo všetko sa doteraz udialo. Možno zistíte veci, koré ste doteraz netušili.

Čo je  Star Wars?

Je to kultová séria sci-fi filmov, ktorá patrí medzi klasiku. Ovplyvnila kinematografiu a získala si milióny fanúšikov po celom svete.

Termín Hviezdne vojny sa v súčasnosti nepoužíva. Pretože G. Lucas – autor a režisér  vyhlásil, že sa názov nemá prekladať. A tak v každej krajine znie Star Wars rovnako.

Príbeh hviezdnych vojen je rozprávaný ako medzihviezdna história.

Ale koľko je vlastne hviezdnych filmov? Ako prvá bola natočená pôvodná trilógia. Úplne prvý film, Nová nádej bol natočený koncom  70-tych rokov. Čiže v čase keď bol vrcholom technológie farebný televízor. Napriek tomu sú mimozemšťania a vesmírne lode vierohodné.

Ďalšie diely, Impérium vracia úder a Návrat Jediho boli natočené po sebe v 3-ročných rozostupoch.

Na ďalšiu trilógiu si fanúšikovia museli počkať 16 rokov, kým filmové efekty dostatočne pokročili. A tie aj dosť často využívali, lebo v prekveloch často uplatňovali počítačovo generované obrazy - čiže NEnatáčali na skutočných miestach.

Prekvelové filmy Skrytá hrozba, Klony útočia a Pomsta Sithov sa dejovo odohrávajú ešte pred udalosťami pôvodnej trilógie. Vysvetľuje ako vzniklo hrôzostrašné Impérium a kde sa vzal Temný lord Darth Vader.

Všetci si mysleli, že 6. dielom sa príbeh skončil. Lenže pred 5 rokmi spoločnosť Walt Dysney odkúpila impérium G. Lucasa - Lucasfilm, za 4 miliardy dolárov. A na radosť všetých fanúšikov začali novú trilógiu filmom Star Wars-Sila sa prebúdza.

Dej sa odohráva po 30. rokoch, od udalostí z posledného dielu. Oproti prekvelu využíva viac skutočných lokalít a zmenšených modelov.

Inak dej v celej sérii obsahuje všetko, čo potrebuje poriadny film: napätie, boj dobra so zlom, vývoj postáv a samozrejme aj trochu romantiky, humoru a rodinných konfliktov.

V boji dobra proti zlu rozlišujeme dve hlavné strany.

Na jednej sú Jediovia, ochrancovia mieru v galaxii. Využívajú svetlú stranu Sily, vďaka ktorej môžu podávať nadľudské výkony. Dokážu pohybovať predmetmi bez toho, aby sa ich dotkli, mávnutím ruky ovplyvňovať myseľ, či vidieť budúcnosť. Ako zbraň používajú laserové meče, ktorých farba závisí od farby kybernetického kryštálu. Najčastejšie majú meče zelené, modré, ale môžu byť aj fialové, či žlté. Rád Jediov používa 7 foriem boja so svetelným mečom.

Na druhej strane sú Sithovia, odvekí nepriatelia Jediov, ktorí používajú temnú stranu Sily. Využívajú ju pre sebecké zámery, ako pomsta, ovládnutie galaxie a získanie neobmedzenej moci. Tiež využívajú svetelné meče, ale ich farba je zásadne červená. Môžu sa však líšiť tvarom. Napríklad Darth Maul v 1. dieli mal čepeľ z oboch koncov a Kylo Ren má čepeľ, ktorá sa podobá na stredoveký meč, vďaka prasknutému kryštálu. Pre Sithov je charakteristické, že si buď maskujú svoju tvár, alebo sú škaredí, alebo po prechode na Temnú stranu sa im oči zmenia na žlté. Česť výnimkám.

Dokonca existuje svetový deň Star Wars. Pripadol na 4. mája. Prečo práve tento dátum? Pretože Jediovia sa často lúčia slovami: May the force be with you. A 4. máj je v angličtine May the fourth.

Užite si premieru a nech vás sila sprevádza.