Zdravé snaženie- Veľké HITY ( Karolína Kolláriková II.B)

15.03.2017 18:45

V posledných rokoch sa rada pozriem okolo seba a vidím, že mladý ľudia sa čoraz viac zaujímajú o zdravý životný štýl a racionálne stravovanie. Nie, nejdem hovoriť o rôznych diétach, ani o médiami ospevovaných produktoch. Radšej sa spolu somnou ponorte do sveta neznámych s prívlastkom „zdravý“.

 

1. Chia semienka

Tieto malinké zázraky sa nápadne podobajú na mak. Sú silných antioxidant pre telo a navyše obsahujú pomerne veľa polynenasýtených tukov (to sú tie dobré kamoši, žiaden strach), až 31 ramov zo 100g. Obľúbené sú najmä ako puding, kedy ich iba zalejete mliekom a pridáte škoricu a javorový sirup, alebo vlastne, môžete pridať hocičo, čo len chcete, počkáte aspoň dve hodiny a violá. Odporúčam ráno do cereálii alebo jogurtu.

 

2. Matcha čaj

Asi to najlepšie čo milovníkov zeleného čaju stretlo (tam pokojne počítajte aj mňa)! Kvalitný japonský zelený čaj, zomletý na prach, zo špeciálneho druhu čajovníka. Zaujímavý je hlavne jeho spôsob akým sa pestuje. Štyri dni pred jeho zberom sa jeho čajovníky pokryjú plachtami, čajovník nedostatok svetla kompenzuje zvýšením obsahu chlorofylu v jeho listoch, tak vzniká nezameniteľná chuť a takisto vôňa, ktorá je tak typická pre matcha. Môžete ju zaliať tak ako aj normálny čaj, studenou vodou, ale nebojte sa ho použiť do pečenia, alebo aj do zmrzliny,či do toho jogurtu, kde už máte chia. Skvelý pre redukciu hmotnosti baby a chalani!

 

3. Quinoa

Alebo aj inak Mrlík Čílsky je pre mňa bezvýčitková ryža. A mám aj celkom pravdu. S jej vysokým obsahom vlákniny a minerálov, je to skutočne skvelá príloha alebo aj hlavné jedlo. Keď som ju prvý krát uvidela uvarenú, vyzeralo to akoby pšenu narástol malý chvostík. Ale nie, ona je naozaj dobrá, varí sa podobne ako pšeno alebo ryža. Vypije ale omnoho viac vody, nato pozor, verte mi, že nechcete chrúmať v šaláte rastlinné žubrienky.

 

4. Šmakoun

„Obľúbenôstka“ vegetariánov a „fitnesákov“. Tepelne spracovaný čistý vaječný bielok, obsahuje bielkovýn viac ako dosť, chutí veľmi jemne preto je vodný ako aj studenú alebo teplú kuchyňu, tak sa pripravuje aj na sladko a na slano. Obsahuje veľmi máličko tukov, cukrov a v prvom rade cholesterolu. Vhodné aj pri redukcii hmotnsti, vďaka nízkemu obsahu kaloríí. Spoľahlivý českí výrobcovia vám veľmi radi na svojej stránke poradia s receptami a v podstste s každodenným využitím, tohto pokladu od sliepočiek.

 

5. UME ocot

Narozdiel od nášho klasického smradľavého nechutného octu, je UME ocot malým-veľkým zázrakom pre telo. Japonské Umeboshi slivky, z ktorých sa vyrába sa ešte nezrelé zbierajú

zo zeme opadané a nechajú sa uschnúť na slnku, ak by sme tento krok preskočili, otrávili by sme sa. Následne sa dajú do suda, zasypú soľou a zaťažia závažím, pridávajú sa aj listy Shizo (Byvolia tráva, ktorá dodáva charakteristickú purpurovú farbu), nechávajú sa fermentovať 6 mesiacov až 7 rokov (!). Vynikajúci je na zažívacie ťažkosti, po „opici“, ale aj proti starnutiu, pri otrave potravinami, do šalátov, pochutín, vyrovnáva acido-bázickú rovnováhu v organizme, skrátka všestranné využitie nielen do kuchyne, ale celkovo do domácnosti. Vrelo odporúčam!

 

Na záver chcem povedať, že po všetky tieto „zázraky“ nemusíte chodiť ďaleko, pretože ich nájdete v Seredi v obchode Zdravá výživa na Námestí Slobody. A nielen tieto, ale aj mnoho iných, keď tam pôjdete nebojte sa opýtať ochotného personálu. Tak do-ozdravenia kamoši :)